piątek, 3 listopada 2017

Wspieramy zdrowie płuc i jelita grubego



W naturze jesień, czas chowania się do wewnątrz, do środka, gromadzenia energii, oddawania i oczyszczania, pozbywania się tego, co niepotrzebne, przygotowania do zimy. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to czas płuc i jelita grubego, narządów, które współpracują ze sobą pomagając nam oczyścić organizm z tego co zbędne i z tego, czego za dużo. Trzecim, powiązanym z nimi narządem jest skóra, której stan dużo mówi nam o zdrowiu jelita grubego i płuc.
A więc jak czujesz swoją skórę? Czy jest zdrowa, bez wyprysków i zanieczyszczeń? Czy ma naturalny, zdrowy koloryt i wilgotność? Jeśli nie - twoje narządy Elementu Metalu nie są w stanie równowagi i wymagają zatroszczenia się o nie.
Jesienią wyostrza nam się zmysł węchu, bowiem nos bezpośrednio połączony jest z narządami Przemiany Metalu, płucami i jelitem grubym.
Poprzez zapach, inhalacje, aromaterapię, wdychanie aromatów przygotowywanych świeżych potraw możemy wpływać na te organy i całe ciało.
Ważne jest teraz dopasowanie się do Natury, w której wszystko naturalnie spowalnia, chowa się do wewnątrz i w dół.
 Jak się z tym czujemy? Czy potrafimy wycofać się do własnego wnętrza i zająć sobą? Własnym rozwojem? Czy potrafimy jesienią zwolnić tempo?
Jeśli mamy z tym problem, a ta pora roku przynosi nadmierne stany depresyjne, smutek i spadki nastroju – to sygnał, że dobrze jest wzmocnić płuca i jelito grube.



Smak ostry naturalnie wnika do tych narządów i oczyszcza je rozpraszając nagromadzony w nich śluz. Pożywienie śluzotwórcze, zakwaszające ( słodycze, ciasta, kawa, herbata, wypieki z białej mąki, nabiał, jaja, mięso oraz warzywa i owoce tropikalne, rafinowane oleje i wszelka przetworzona żywność ) jest największym zagrożeniem dla jelit i płuc, powoduje bowiem gromadzenie w nich chorobotwórczego śluzu, który jest pożywką dla grzybów, wirusów, bakterii i pasożytów. Jeśli w codziennej diecie występują wyżej wymienione produkty, osoba jest podatna na wszelkiego rodzaju infekcje, a gromadzony przez lata śluz ostatecznie osłabia odporność i manifestuje się jako np. guz nowotworowy.
Natura daje nam teraz pożywienie, które pomaga rozproszyć śluz: teraz zbieramy ostatnie rzodkiewki, czarną rzepę, długą białą rzodkiew, pory, cebulę, ostatni szczypiorek, jarmuż brukselkę, kapusty… Te warzywa właśnie powinny pojawiać się teraz codziennie na naszych talerzach.
Pokarmy śluzowate ( nie mylić ze śluzotwórczymi ) np. siemię lniane, wodorosty morskie, kozieradka, korzeń prawoślazu lekarskiego, pomagają nam chronić błony śluzowe płuc i jelita grubego, usuwać stare złogi śluzowe i zastępować je czystą, wilgotną, ochronną powłoką śluzową, zapewniającą odporność naszemu organizmowi.



Działanie chroniące błony śluzowe mają szczególnie pokarmy zawierające dużo beta karotenu: dynie, marchew, pietruszka, kapusta włoska, jarmuż, brokuły, rzepa, natka rzepy, natka gorczycy, pokrzywa, rukiew wodna, trawa pszeniczna i jęczmienna. Wśród nich najcenniejsze są warzywa zielone – chlorofil pomaga płucom wydalić toksyny i powstrzymuje rozwój wirusów.
Unikajmy jesienią pokarmów skrajnych. Produkty bardzo słone, mięso, jaja, twarde wypieki z mąki – powodują zaciskanie płuc i jelita grubego. Z kolei nabiał, słodycze, używki, warzywa i owoce tropikalne, warzywa psiankowate, rafinowane oleje, biała mąka i biały ryż powodują nadmierne rozluźnienie i osłabienie tych narządów.




Jedzmy proste, ciepłe, naturalne posiłki. Żywność roślinna dostarcza naszemu organizmowi błonnika, który oczyszcza płuca i jelito grube, wspiera rozwój korzystnych szczepów bakterii, poprawia funkcjonowanie jelit, pomaga zapobiegać zaparciom, hemoroidom, zapaleniom wyrostka robaczkowego i nowotworom jelita grubego. Pełne ziarna, długo moczone i długo gotowane na małym ogniu z dodatkiem wodorostów kombu. Warzywa korzeniowe i liściaste, kiszonki i niewielka ilość strączkowych warzyw pod postacią np. kotletów, pasztetów, past, gulaszów – to najlepsza ochrona od wewnątrz dla naszych narządów.
Dobrze gotować teraz gęste pożywne zupy z warzyw korzeniowych, kasz, roślin strączkowych. Niech gotują się długo, na naturalnym ogniu ( unikamy elektrycznych kuchenek, które zaburzają strukturę pokarmów ), pod przykryciem, by kumulować w nich energię.
Potrawy wzbogacamy odrobiną rodzimych ziół i dobrym nie rafinowanym olejem.
Jeśli nasze kubki smakowe są już oczyszczone z chemicznych zanieczyszczeń, to zaczynamy delektować się prostym, naturalnie uprawianym pożywieniem i zaczynamy w pełni odczuwać wszystkie smaki. Pożywienie dokładnie przeżuwamy, co pomaga wydobyć wszystkie jakości i przyswoić wszystkie składniki. Dodatkowo, przez połączenie ze śliną alkalizujemy pokarm, co ma duże znaczenie, gdy spożywamy zboża.

Zrównoważone narządy Przemiany Metalu manifestują się wolnością w życiu, zaufaniem, do tego, co do nas przychodzi i łatwością transformowania siebie, a zwłaszcza puszczania dawnych urazów i traum.


1 komentarz: