Według Tradycyjnej
Chińskiej Medycyny, słony smak związany jest z Przemianą Wody.
Wnika do narządów Elementu Wody – nerek i pęcherza moczowego i
wzmacnia je.
Z kolei nadmiar słonego
smaku tym właśnie narządom najbardziej szkodzi...
Najbardziej osłabiające
działanie ma na te narządy biała sól kuchenna, rafinowana, a więc
oczyszczona z kilkudziesięciu śladowych pierwiastków; stosowana
często, doprowadza do chorób serca, nerek, pęcherza, mięśni,
nerwów, kości ( pozbawia organizm wapnia ).
Smak słony dominuje nie
tylko w soli. Właściwości słonego smaku mają wodorosty morskie,
proso, jęczmień, fasole, pokarmy fermentowane z użyciem soli, miso i
naturalne sosy sojowe – shoyu i tamari. Najczęściej używana
makrobiotyczna posypka – gomasio składa się z nieoczyszczonego
naturalnego sezamu i i dobrej jakości soli naturalnej.
Słony smak mocno kieruje
energię w dół i do wnętrza, a więc dobrze dostraja do chłodnych
pór roku, jesieni i zimy. Zewnętrzne obszary ciała pod jego
wpływem wychładzają się, a ciepło skupia się w głębi ciała.
Działa stabilizująco, ugruntowuje, uziemia, pomaga skupić się na poziomie materialnym, daje poczucie bezpieczeństwa, jeśli jest używany umiarkowanie, lub całkowicie go pozbawia, wywołując strach, lęk o przyszłość, fobie ( emocje osłabionych nerek ) jeśli jest nadużywany.
Działa stabilizująco, ugruntowuje, uziemia, pomaga skupić się na poziomie materialnym, daje poczucie bezpieczeństwa, jeśli jest używany umiarkowanie, lub całkowicie go pozbawia, wywołując strach, lęk o przyszłość, fobie ( emocje osłabionych nerek ) jeśli jest nadużywany.
Często sięgają po niego
w nadmiarze osoby niepewne , niestabilne, nieugruntowane, żyjące w
lęku – pogłębiając jeszcze bardziej swoje problemy.
Jest to korzystny smak
także dla narządów Przemiany Ziemi , śledziony, trzustki,
żołądka, gdyż wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
odtruwa organizm i wzmacnia trawienie.
Może działać przeczyszczająco, powodować wymioty, łagodzić zaparcia i bóle brzucha. Gdy jest go za dużo, szczególnie soli, przyczyna się do tworzenia się wrzodów żołądka, guzów i raka.
Może działać przeczyszczająco, powodować wymioty, łagodzić zaparcia i bóle brzucha. Gdy jest go za dużo, szczególnie soli, przyczyna się do tworzenia się wrzodów żołądka, guzów i raka.
Inną cechą tego smaku
jest zwiększanie zdolności do skupienia i koncentracji. Wpływając
tak na umysł, delikatny słony smak harmonizuje serce, które jest
siedzibą umysłu – ducha. Nadużywany staje się przyczyną chorób
serca, wysokiego ciśnienia krwi.
Dzięki słonemu smakowi, nerki są w stanie lepiej regulować przepływ płynów w organizmie i dzięki temu jest on dobrze nawilżony. Szczególnie korzystają na tych właściwościach osoby szczupłe, suche i nerwowe.
Oprócz słodkiego smaku,
słony jest najbardziej nadużywany. Osoby z wysokim ciśnieniem
krwi, a także z oznakami wilgoci, nadwagi, ospałości lub z
obrzękami powinny szczególnie ostrożnie korzystać z tych smaków.
Słony smak ( wywodzący
się z mórz i oceanów ), łączy nas z tym, co w nas najbardziej
pierwotne.
Dobrej jakości sól
nierafinowana i wodorosty morskie zawierają te minerały, których
już nie ma w glebie, a ciągle znajdują się w wodach morskich,
które mimo zanieczyszczenia nie kumulują toksyn tak jak np. ryby i
inne stworzenia żyjące w wodzie. Dzięki nim i odtruwającym
właściwościom słonego smaku, możemy pozbyć się z organizmu
nawet metali ciężkich.
Dobrze jest mięć
świadomość znaczenia słonego smaku dla organizmu, ale także
wiedzieć o skutkach jego nadużywania.
Potrzebujemy wszystkich 5
smaków w naszej codziennej diecie.
Sztuką jest tak je
harmonizować, by nas wzmacniały, a nie osłabiały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz