Smak słodki to pierwszy
smak który poznajemy pojawiając się na ziemi. Mleko matki zostaje
w naszej pamięci i kojarzy się z poczuciem bliskości, błogości i
zaspokojenia. Może dlatego chętnie sięgamy po słodycz z nadzieją,
że powrócimy do tych zapamiętanych doznań.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej smak naturalnie słodki ma na nasz organizm działanie harmonizujące, rozluźniające i spowalniające. To kolejny powód, dla którego tak go potrzebujemy w czasach pośpiechu, napięcia i dużego tempa życia. Skutecznie łagodzi gniew, niecierpliwość i inne agresywne reakcje wątrobowe. Rozluźnia ciało, nerwy i mózg oraz spowalnia nadaktywne serce i umysł. Buduje tkanki i płyny organizmu.
Jest to smak, który
najczęściej występuje w pożywieniu. Zawierają go węglowodany
złożone, czyli zboża, warzywa i rośliny strączkowe, nasiona, a
także owoce, nabiał i większość mięs.
Możemy poczuć go jeszcze
mocniej długo przeżuwając spożywany pokarm. Nawet te pokarmy (
np. niektóre warzywa ), które nie wydają nam się słodkie, stają
się słodsze kiedy połączymy je dokładnie ze śliną.
Smak słodki wnika do
narządów Przemiany Ziemi – śledziony, żołądka i trzustki i
wzmacnia je. Oczywiście dzieje się tak, kiedy spożywamy tylko
pokarmy naturalne, nieprzetworzone i nie rafinowane. Cukier,
słodycze, biała mąka, przemysłowy nabiał, rafinowane oleje,
osłabiają te narządy i mają na nie szczególnie niszczący wpływ.
Słodki smak podnosi
łagodnie energię w górę, ogrzewa i energetyzuje. Bardzo służy
osobom, które są osłabione, szczupłe, nerwowe, z tendencją do
odczuwania zimna w chłodnych porach roku. Wzmacnia je, pokrzepia i
uzupełnia niedobory. Natomiast osoby z nadwagą, spowolnione z
oznakami wilgoci w ciele ( śluzu, obrzęków ) powinny unikać
nadmiaru słodkiego smaku, gdyż zwiększa u nich zaśluzowanie i
powoduje większe osłabienie.
Jeśli spożywamy słodki
smak tylko pod postacią naturalnych pokarmów: warzyw, roślin
strączkowych, ziaren, kasz, razowej mąki, razowych makaronów,
owoców, nasion, nierafinowanych olejów, to zaspokajamy w organizmie
potrzebę słodyczy.
Wtedy nie mamy ochoty
sięgać po cukier, ciasta, słodzone desery czy czekoladę.
Nasze narządy Przemiany
Ziemi są odżywione i już nie wołają o słodkie.
Dobrze jest pamiętać o
tym, by dzieciom nigdy nie podawać słodyczy, natomiast od
pierwszych miesięcy życia dawać warzywa, owoce, a następnie
zboża. Dziecko, które będzie tak odżywiane będzie silne, zdrowe,
pogodne i odporne. Nie sięgnie później po słodycze nawet jeśli
będzie nimi częstowane.
Według Tradycyjnej
Chińskiej medycyny naturalnie słodki smak jest wskazany podczas
każdej pory roku, szczególnie między latem i jesienią, a także w
okresach równonocy i przesilenia letniego i zimowego. Wtedy dobrze
jest sięgać po wywar ze słodkich warzyw ( np. z dyni, marchwi,
pasternaku lub pietruszki ) i popijać go między posiłkami. Warzywa
korzeniowe mają dużo naturalnej słodyczy, dlatego gotujmy z nich
zupy przez cały rok i przyrządzajmy potrawy i desery.
Ważne jest by gotować na
żywym ogniu ( np. na gazie ) , a nie korzystać z urządzeń
elektrycznych.
Energia Ognia wnika do
potraw, wstępnie trawi je, a spożywając takie pokarmy wzmacnia się
nasz układ trawienny i narządy Przemiany Ziemi ( Element Ognia jest
„ matką” Elementu Ziemi ).
Potrzebujemy wszystkich
smaków, więc szukajmy też pokarmów, gdzie dominują smaki kwaśny,
gorzki, naturalnie ostry i naturalnie słony. Sztuką jest tak
komponować posiłki, by wszystkie były ze sobą w harmonii i
wzajemnie się wzmacniały.
Nadmiar słodkiego smaku,
szczególnie pochodzącego z produktów przetwarzanych, osłabia nie
tylko narządy Przemiany Ziemi, ale też inne organy, zwłaszcza
nerki. Osłabia też kości i powoduje wypadanie włosów. W
organizmie przyczynia się do powstawania kwasów i chorobotwórczego
śluzu, co doprowadza do spadku odporności, zakażenia pasożytami i
nadmiernego rozrostu grzybów.
W dzisiejszych czasach
smak słodki tak jak i słony są bardzo nadużywane. Cukier i
słodycze mocno uzależniają, dlatego wielu osobom trudno jest
wyrwać się z nałogu. Często zmusza je do tego dopiero poważna
choroba będąca następstwem spożywania cukru. Zakwaszenie i
zaśluzowanie organizmu, kandydoza i pasożyty są podstawa każdej
choroby, tzw cywilizacyjnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz