wtorek, 23 października 2018

Jak działa w nas słodki smak


Smak słodki to pierwszy smak który poznajemy pojawiając się na ziemi. Mleko matki zostaje w naszej pamięci i kojarzy się z poczuciem bliskości, błogości i zaspokojenia. Może dlatego chętnie sięgamy po słodycz z nadzieją, że powrócimy do tych zapamiętanych doznań.




Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej smak naturalnie słodki ma na nasz organizm działanie harmonizujące, rozluźniające i spowalniające. To kolejny powód, dla którego tak go potrzebujemy w czasach pośpiechu, napięcia i dużego tempa życia. Skutecznie łagodzi gniew, niecierpliwość i inne agresywne reakcje wątrobowe. Rozluźnia ciało, nerwy i mózg oraz spowalnia nadaktywne serce i umysł. Buduje tkanki i płyny organizmu.
Jest to smak, który najczęściej występuje w pożywieniu. Zawierają go węglowodany złożone, czyli zboża, warzywa i rośliny strączkowe, nasiona, a także owoce, nabiał i większość mięs.
Możemy poczuć go jeszcze mocniej długo przeżuwając spożywany pokarm. Nawet te pokarmy ( np. niektóre warzywa ), które nie wydają nam się słodkie, stają się słodsze kiedy połączymy je dokładnie ze śliną.
Smak słodki wnika do narządów Przemiany Ziemi – śledziony, żołądka i trzustki i wzmacnia je. Oczywiście dzieje się tak, kiedy spożywamy tylko pokarmy naturalne, nieprzetworzone i nie rafinowane. Cukier, słodycze, biała mąka, przemysłowy nabiał, rafinowane oleje, osłabiają te narządy i mają na nie szczególnie niszczący wpływ.



Słodki smak podnosi łagodnie energię w górę, ogrzewa i energetyzuje. Bardzo służy osobom, które są osłabione, szczupłe, nerwowe, z tendencją do odczuwania zimna w chłodnych porach roku. Wzmacnia je, pokrzepia i uzupełnia niedobory. Natomiast osoby z nadwagą, spowolnione z oznakami wilgoci w ciele ( śluzu, obrzęków ) powinny unikać nadmiaru słodkiego smaku, gdyż zwiększa u nich zaśluzowanie i powoduje większe osłabienie.

Jeśli spożywamy słodki smak tylko pod postacią naturalnych pokarmów: warzyw, roślin strączkowych, ziaren, kasz, razowej mąki, razowych makaronów, owoców, nasion, nierafinowanych olejów, to zaspokajamy w organizmie potrzebę słodyczy.
Wtedy nie mamy ochoty sięgać po cukier, ciasta, słodzone desery czy czekoladę.
Nasze narządy Przemiany Ziemi są odżywione i już nie wołają o słodkie.
Dobrze jest pamiętać o tym, by dzieciom nigdy nie podawać słodyczy, natomiast od pierwszych miesięcy życia dawać warzywa, owoce, a następnie zboża. Dziecko, które będzie tak odżywiane będzie silne, zdrowe, pogodne i odporne. Nie sięgnie później po słodycze nawet jeśli będzie nimi częstowane.

Według Tradycyjnej Chińskiej medycyny naturalnie słodki smak jest wskazany podczas każdej pory roku, szczególnie między latem i jesienią, a także w okresach równonocy i przesilenia letniego i zimowego. Wtedy dobrze jest sięgać po wywar ze słodkich warzyw ( np. z dyni, marchwi, pasternaku lub pietruszki ) i popijać go między posiłkami. Warzywa korzeniowe mają dużo naturalnej słodyczy, dlatego gotujmy z nich zupy przez cały rok i przyrządzajmy potrawy i desery.
Ważne jest by gotować na żywym ogniu ( np. na gazie ) , a nie korzystać z urządzeń elektrycznych.
Energia Ognia wnika do potraw, wstępnie trawi je, a spożywając takie pokarmy wzmacnia się nasz układ trawienny i narządy Przemiany Ziemi ( Element Ognia jest „ matką” Elementu Ziemi ).




Potrzebujemy wszystkich smaków, więc szukajmy też pokarmów, gdzie dominują smaki kwaśny, gorzki, naturalnie ostry i naturalnie słony. Sztuką jest tak komponować posiłki, by wszystkie były ze sobą w harmonii i wzajemnie się wzmacniały.

Nadmiar słodkiego smaku, szczególnie pochodzącego z produktów przetwarzanych, osłabia nie tylko narządy Przemiany Ziemi, ale też inne organy, zwłaszcza nerki. Osłabia też kości i powoduje wypadanie włosów. W organizmie przyczynia się do powstawania kwasów i chorobotwórczego śluzu, co doprowadza do spadku odporności, zakażenia pasożytami i nadmiernego rozrostu grzybów.

W dzisiejszych czasach smak słodki tak jak i słony są bardzo nadużywane. Cukier i słodycze mocno uzależniają, dlatego wielu osobom trudno jest wyrwać się z nałogu. Często zmusza je do tego dopiero poważna choroba będąca następstwem spożywania cukru. Zakwaszenie i zaśluzowanie organizmu, kandydoza i pasożyty są podstawa każdej choroby, tzw cywilizacyjnej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz