Według Tradycyjnej
Chińskiej Medycyny nerki przechowują naszą życiową siłę
odziedziczoną po przodkach. Tyle, ile energii posiadali nasi rodzice
w momencie naszego poczęcia, tyle nam przekazali. Dzięki temu, co
otrzymaliśmy, jesteśmy silni, witalni i mamy naturalną szansę na
długowieczność lub przeciwnie – sami musimy o swoją energię
zadbać, gdyż odziedziczyliśmy jej zbyt mało po przodkach.
Jest wiele sposobów, by
podnosić swój poziom energii życiowej.
Ćwiczenia fizyczne
połączone z właściwym, pełnym oddechem, kontakt z Naturą,
masaże ciała, akupunktura i akupresura, równowaga pomiędzy
aktywnością i odpoczynkiem, dobry sen, praktyki duchowe, a przede
wszystkim zrównoważone odżywianie oparte na pełnowartościowych
produktach powodują, że wzmacnia się nasza życiowa siła.
Dla zdrowia nerek ważne
jest unikanie w diecie skrajnych pokarmów, do których nalezą:
cukier, słodycze, biała mąka, biały ryż i makarony, rafinowane
oleje i cała żywność przetworzona, szczególnie nabiał, wędliny
i inne pokarmy odzwierzęce.
Nerki, a więc energię życiową,
najmocniej osłabiają dodatki chemiczne w żywności, metale
ciężkie, leki chemiczne i używki typu alkohol, kawa, czy czarna
herbata.
Unikajmy przepracowania, stresu i narażania się na hałas,
które szczególnie szkodzą nerkom.
Dla nerek niekorzystne
jest też działanie sztucznego promieniowania elektromagnetycznego
emitowanego przez komputery, telewizory, telefony komórkowe i inne
urządzenia.
Nerki i pęcherz moczowy,
które naturalnie regenerują się zimą, kochają ciepło w każdej
postaci.
Chrońmy te narządy przed
wychłodzeniem zewnętrznym i wewnętrznym.
Ubierajmy się ciepło (
szczególnie dbając o stopy i lędźwie ) i jedzmy jak najwięcej
ciepłych, długo gotowanych na ogniu posiłków.
Pożywne zimowe zupy
gotujmy z warzyw korzeniowych, ziaren zbóż, roślin strączkowych,
z dodatkiem wodorostów morskich i odrobiny suszonych ziół. Po
wyłączeniu ognia możemy dodać trochę miso, sosu shoyu lub
tamari, albo zakwasu żytniego, a wtedy dostarczamy organizmowi
enzymów.
Szczególnie korzystne dla
nerek są małe fasole, takie jak fasola czarna oraz adzuki gotowane
po namoczeniu z wodorostem kombu. Możemy popijać wywar z tych
fasoli – jest bardzo odżywczy dla nerek.
Proso, czarny sezam i stare odmiany pszenicy działają wspierająco na nerki. i pęcherz moczowy. Naturalny, brązowy ryż moczony 8 godzin, a potem wiele godzin gotowany na ogniu z wodorostem kombu ma szczególnie wzmacniające działanie dla całego organizmu.
Energia ognia daje nam siłę i sprawia, ze zboże jest lekkostrawne. Jeśli ryż gotujemy w dużej ilości wody to mamy jeszcze wspaniałe, odżywcze mleczko ryżowe, idealny napój zwłaszcza dla dzieci, a także osób, które są osłabione i nie mają siły przeżuwać.
Proso, czarny sezam i stare odmiany pszenicy działają wspierająco na nerki. i pęcherz moczowy. Naturalny, brązowy ryż moczony 8 godzin, a potem wiele godzin gotowany na ogniu z wodorostem kombu ma szczególnie wzmacniające działanie dla całego organizmu.
Energia ognia daje nam siłę i sprawia, ze zboże jest lekkostrawne. Jeśli ryż gotujemy w dużej ilości wody to mamy jeszcze wspaniałe, odżywcze mleczko ryżowe, idealny napój zwłaszcza dla dzieci, a także osób, które są osłabione i nie mają siły przeżuwać.
Wodorosty morskie, mikroalgi ( chlorella, spirulina ) i trawy zbożowe zawierają kwasy nukleinowe, które inicjują odwrócenie procesów starzenia i wzmacniają odporność oraz odnowę komórkową.
Michio Kushi poleca
przyrządzać napój składający się z takich samych ilości
adzuki, grzybów shiitake i suszonej białej rzodkwi oraz wodorostów
kombu i gotować go przez ok. 25 minut na ogniu, a następnie pić
przez 10 dni po filiżance. Taki napój regeneruje nerki.
Z kolei napój z marchwi i
długiej rzodkwi usuwa złogi tłuszczu nagromadzone w nerkach, a
napój z grzybów shiitake i białej rzodkwi oprócz nerek i pęcherza moczowego, wzmacnia też mięśnie, stawy i kości.
Podobnie działa kawałek kombu gotowany około 15 minut.
Kushi poleca też codzienne
nacieranie całego ciała mocno ciepłym, mokrym ręcznikiem,
zwłaszcza okolicy nerek dla pobudzenia energii fizycznej i
umysłowej.
Do wzrostu witalności
ciała i energii nerek przyczynia się też kontakt z roślinami
dziko rosnącymi i ich spożywanie ( najlepiej rosnących jak
najbliżej nas). Np. pokrzywa wzmacnia nerki, poprawia witalność,
oraz zwiększa ilość krwi i porost włosów.
Wszystkie warzywa korzeniowe, kiszone, zielone, korzystnie wpływają na równowagę kwasowo - zasadową organizmu i wzmacniają nerki. Możemy je spożywać przez całą zimę, gdyż są dostępne.
Dokładne żucie
każdego pokarmu i łączenie go ze śliną nie tylko przyczynia się
do alkalizowania spożywanych pokarmów, ale pomaga wzmacniać
energię życiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz