poniedziałek, 31 marca 2014

Posmakuj wiosnę!

W tym roku wiosna wyjątkowo się pośpieszyła.
Nie tylko zazieleniła się trawa, ale pokazało się już sporo roślin, które wspomagają nasze organizmy w wiosennym oczyszczaniu.
Zbieramy już delikatne listki mniszka i pokrzywy oraz całkiem pokaźne podagrycznika i niedźwiedziego czosnku.
Kończy się u nas okres zbierania soku z brzozy. Przez ostatnie dwa tygodnie delektowaliśmy się tym odżywczym napojem.
Na krzewach i drzewach pojawiły się pokaźne pąki, które możemy podjadać bez szkody dla roślin. Szczególnie wartościowe są pączki i listki czarnej porzeczki.
Młode liście roślin zbieramy i suszymy na herbatkę oraz dodajemy do surówek, kanapek, zup i innych potraw.
Jeśli dodajemy je do pokarmów gotowanych, to samym końcu przyrządzania, żeby nie zniszczyć witamin i enzymów.
Ozdabiajmy nasze surówki kwiatami stokrotek, podbiału czy mniszka oraz kwiatami drzew i krzewów. Pięknie wyglądają i są niezwykle odżywcze.

Wszystko, co daje nam natura o te porze roku regeneruje wątrobę i oczyszcza nas ze wszystkich złogów, guzów i toksyn.

Zielone rośliny dają nam coś niezwykle cennego – energię życia,
która pobudza komórki naszego ciała do nieustannego regenerowania się i odnawiania.

To dzięki tej energii możemy poczuć wiosenną witalność, ożywienie i radość życia.

Wytyczamy nowe cele i robimy plany, a potem konsekwentnie je realizujemy.

Stajemy się energiczni, aktywni i elastyczni. Podejmujemy nowe, twórcze działania. Po prostu, czujemy, że żyjemy.





Zapraszamy na wiosenne warsztaty zielarsko - kulinarne w Centrum Makrobiotycznym Akama

https://www.facebook.com/events/228052964063730/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz