Lato to wyjątkowy czas,
kiedy możemy cieszyć się obfitością pożywienia, słońca,
powietrza, wody, ruchu. Jeśli tylko nie zamykamy się w czterech
ścianach możemy naładować się energią na cały rok. Według
medycyny chińskiej lato to czas, kiedy wzmacnia i regeneruje się
nasze serce i jelito cienkie. Te dwa narządy należą do Przemiany
Ognia. Elementowi temu odpowiada smak gorzki, który znajdziemy m.in.
w kaszy gryczanej ( najlepsza jest niepalona ), życie ( ziarnie,
płatkach, mące ), orzechach, kawie zbożowej, maku, tymianku,
majeranku, cząbrze ogrodowym, kurkumie, mniszku, pokrzywie i wielu innych roślinach rosnących naturalnie. Warto
dodawać ziół do potraw, a takze suszyć je teraz na zimę.
Przemianę Ognia wzmacnia Przemiana Drzewa (smak kwaśny) , a więc
latem jedzmy dużo zielonych części roślin oraz pikli ,
kilkudniowych kiszonek z warzyw i ziół, które właśnie dojrzały
do zbioru. U mnie w glinianym garnku właśnie fermentuje mieszanka
kalarepy, kapusty, marchewki, razem z natką, pietruszki, młodej
cebulki i roślin dziko rosnących – dodałam posiekany ostrożeń
warzywny, liście mniszka, lebiody i bluszczyk kurdybanek. Posoliłam
solą naturalną, nieoczyszczoną, ubiłam, przycisnęłam
talerzykiem i wielkim kamieniem przywiezionym z morza. Pikle są
gotowe po 4, 5 dniach i wtedy przechowujemy je w chłodnej piwnicy
lub lodówce i zjadamy na bieżąco. To wspaniała dawka witamin i
enzymów. Pamiętajmy o dodatku dobrego oleju z pierwszego tłoczenia,
lnianego, sezamowego, rzepakowego, oliwy z oliwek. Dobry olej
powinien być naturalnie lekko mętny, przechowywany w ciemnej
szklanej butelce. Kupujmy oleje tylko z niewielkich, sprawdzonych tłoczarni i w małych ilościach, na bieżąco.
Przemianę Ognia kontroluje Przemiana Wody (smak
słony ). Ograniczajmy latem znacznie sól ( używajmy tylko nieoczyszczonej,
w małych ilościach, a najlepiej zastąpmy ją sosem shoyu lub
tamari ).
Pamiętajmy, że zdrowe
serce, to zdrowe związki i relacje międzyludzkie, zaangażowanie i
nieustanny apetyt na życie. To równowaga wewnętrzna, światły
umysł i samoświadomość. Dbajmy o jelita i serce, a nasze życie
będzie radosne i szczęśliwe.
Lato to czas pikników na
świeżym powietrzu, wędrówek, wycieczek, kąpieli, a także
spotkań towarzyskich. Nasze serce i jelita kochają ruch, radość,
śmiech, odprężenie. Wzmacniają je optymizm, miłość dobre
relacje z innymi. Otaczajmy się ludźmi nam życzliwymi, którzy nas
wspierają i rozweselają. Śmiejmy się dużo i często najlepiej w
towarzystwie bliskich.
Dajmy więc naszym jelitom
i sercu to czego najbardziej potrzebują – dużo radości i
bliskości oraz świeżego, naturalnego pożywienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz