Tymczasem poprzez zrównoważone
odżywianie możemy nie tylko poprawiać swoje samopoczucie fizyczne,
zwiększać własną witalność, ale przede wszystkim doskonalić
jakość życia we wszystkich jego aspektach.
Możemy robić to zwracając uwagę na
potrzeby wszystkich naszych narządów wewnętrznych . Dając im to,
co je wzmacnia, a eliminując to, co im szkodzi.
Według Medycyny Chińskiej nasze
organy wewnętrzne regenerują się w różnych porach roku. Mając
tego świadomość możemy w tych okresach szczególnie je wspierać.
Jesień to pora płuc i jelita
grubego, narządów Przemiany Metalu.
To czas odpuszczania, detoksu na wielu
poziomach, robienia miejsca na nowe, czas transformacji.
Organy te nie znoszą pokarmów zbyt
ostrych i zbyt kwaśnych, a także wszelkich produktów rafinowanych:
cukru, słodyczy, białej maki, białego ryżu, białego makaronu
pozbawionych minerałów i błonnika.
Źle znoszą używki ( kawę, czarną
herbatę, papierosy, alkohol, zwłaszcza wysokoprocentowy ), pokarmy
smażone oraz nadmiar produktów pochodzenia zwierzęcego, które
długo zalegają w układzie pokarmowym, powodują rozwój
niewłaściwej flory bakteryjnej i zatrucie organizmu jej produktami
przemiany materii.
Nie lubią też kosmetyków ( z których
szkodliwe substancje chemiczne są wchłaniane przez skórę ),
detergentów, przebywania w oparach chemicznych.
Przejadanie się, długie leżenie (
np. w chorobie ) i niewłaściwe oddychanie są także szkodliwe dla
płuc i jelita grubego.
Potrzebują za to dużo wolności,
swobodnego oddychania do brzucha, ruchu na świeżym powietrzu,
kontaktu z Naturą.
Sprzyja to oczyszczaniu organizmu z
toksyn, pomaga uwolnić się od tego co już nam nie służy:
trudnych, emocji, starych związków, układów, nawyków,
niepotrzebnych przedmiotów, które niepotrzebnie pochłaniają nasz
czas i energię.
Płuca i jelito grube potrzebują
prostoty, umiaru i porządku w życiu i sposobie odżywiania ( dużo
lepiej czujemy się gdy zarówno wewnątrz nas jak i na zewnątrz
panuje ład, lekkość i równowaga ). Wzmacniają je pokarmy
zawierające dużo błonnika, a zwłaszcza zboża ( szczególnie
pełnoziarnisty owies, jęczmień i ryż z upraw ekologicznych ) i
warzywa ( najbardziej te o słodkim i ostrym smaku: kapustne,
korzeniowe, por, rzepa, cebula, czosnek ) a także pikantne zioła i
przyprawy spożywane w umiarkowanych ilościach ( cynamon, kardamon,
goździki, imbir, chrzan, pieprz, papryka ).
Korzystnie wpływają na nie sezonowe,
rosnące w naszym klimacie owoce: jabłka, gruszki, śliwki.
Jesienią powinniśmy spożywać coraz
więcej ciepłych, rozgrzewających pokarmów. Robi się coraz
chłodniej, więc dłużej gotowane na „ żywym” ogniu, pod
przykryciem zbożowo – warzywne potrawy z dodatkiem dziko rosnących
zerwanych w okolicy roślin będą nas wzmacniać i dodawać energii.
Gotujmy z warzyw, które rosną blisko nas – są najbardziej
korzystne dla naszych organizmów, gdyż rosły w tych samych
warunkach, w których my żyjemy.
Najlepiej zaopatrywać się w nie u
lokalnych rolników ekologicznych, a w dużych miastach na eko –
targowiskach. Wspierajmy rolników, którzy uprawiają naturalnie. Im
więcej nas będzie kupowało zdrową, dobrej jakości żywność –
tym więcej pojawi się jej w sprzedaży.
Jesień to pora, kiedy możemy robić
monodiety zbożowe kilku lub kilkunastodniowe. Pomogą nam oczyścić
organizm i wzmocnić odporność. To także sprzyjający czas na
wszelkie zabiegi oczyszczające skórę np. naturalne peelingi.
Możemy również wspierać płuca i jelito grube zapachami –
kadzidłami z lokalnych ziół albo naturalnymi olejkami.
Jeśli mamy zrównoważone narządy
Przemiany Metalu nabieramy zaufania do tego, co niesie życie i
zaczynamy realnie patrzeć na świat. Cechuje nas wiara, pewność i
uczciwość. Mamy łatwość „puszczania” przeszłości i
otwierania się na nowe. Czujemy się wolni.
Warto włożyć odrobinę wysiłku,
żeby wzmocnić płuca i jelito grube. Zmianę odczujemy nie tylko na
poziomie fizycznym, ale także emocjonalnym, mentalnym i duchowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz